Το Κατάρ μπαίνει στο στόχαστρο των σκαπανέων με τον τελευταίο τίτλο του Φερστάπεν

WeLoveSports.gr

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

Het is een schrale troost voor de voetbalfans: een jaar na de uitschakeling van het Nederlands elftal in Qatar wordt het oliestaatje alsnog de plek waar ons land een wereldtitel verovert.

Op het Formule 1-circuit in Lusail – tien kilometer van de plek waar Argentinië Oranje elimineerde – gaat Max Verstappen komend weekend zijn wereldtitel prolongeren.

Theoretisch is er weliswaar een minuscule kans dat Verstappen nog even moet wachten tot de volgende grand prix, maar all wijst op een voortijdige ontknoping in Qatar. Το σκανάρισμα δεν θα είναι το τελευταίο διάστημα πιο έντονο. Στο δεύτερο γύρο του αγώνα την επόμενη μέρα, είχε την ευκαιρία να κάνει τον τελευταίο του παγκόσμιο τίτλο.

Sprintrace

Ο Σέρχιο Πέρες δεν μπορεί να κερδίσει το Verstappenfeest, αλλά ο Μεξικανός πρέπει να κερδίσει το sprintrace (την επόμενη μέρα) και το grand prix (τη δεύτερη μέρα). Από την άλλη πλευρά, τον έπιασε όλες τις μέρες μια κρίση.

Eén ding is zeker: Qatar gaat de F1-apotheose groots in de schijnwerpers zetten. Letterlijk en figuurlijk. Και οι δύο αγώνες είναι σε ένα αεροπλάνο που βρίσκεται σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Για τους Καταριανούς είναι αυτό το WK voetbal ένα καινούργιο Kans hun land op een mondiaal sportpodium te laten schitteren. Εδώ το καθεστώς έχει ξεπεράσει τα όριά του: το χρήμα είναι ανοιχτό.

Μια πολυεθνική επένδυση, η οποία είναι πολύ κοντά στην τερατομηχανή, η οποία έβαλε ένα μεγάλο, μεγάλο σχέδιο στη Σαουδική Αραβία πριν από δύο χρόνια, μετατράπηκε σε “το καλύτερο στρατηγικό κύκλωμα στον κόσμο”: Τζέντα, η αυτοτελής σύνοψη του διεθνούς αυτοκινητισμού. Η Lusail θα το ξεπεράσει αυτό.

Groter en beter

Een prestigestrijd is het. Αυτό πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο και καλύτερο από το steenrijke buren. Αυτό το Κατάρ είναι μια συμφωνία F1 για δέκα χρόνια πριν, πέρασε σε αυτό το σημείο. Όλα αυτά τα συμβόλαια έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου μισό εκατομμύριο εκατομμύρια ευρώ. Και τώρα είναι η αρχή.

Qatar steekt de ambities niet onder stoelen of banken: de grand prix in het oliestaatje wordt een vaste waarde op de F1-kalender. “We denken dat er een grote markt is, verwachten elk jaar meer fans en nemen daar de tijd for”, zegt circuitdirecteur Amro Al-Hamad zelfverzekerd. “Θα έχουμε την καλύτερη διοργάνωση της F1 αυτής της χρονιάς. Δεν ξέρουμε τίποτα.”

Όσο οι κλασσικοί αγώνες όπως το Μονακό, το Σπα, το Ζάντβοορτ και η Μόντσα έχουν το δικό τους στόχο, τόσο πιο σημαντικός είναι ο αγώνας του Κατάρ. Maar of Verstappens derde wereldtitel op rij gevierd wordt met volle tribunes valt nog te bezien. Waar publiek tijdens de eerste (en enige) editie in 2021 vanwege de coronapandemie nog irrelevant was, jubelt de organisatie nu al dat de capaciteit is verhoogd naar veertigduizend tribuneplekken.

“Η εκδήλωση αυτή είναι μια τριήμερη εκδήλωση. We gaan fans verleiden hier langer te verblijven om de cultuur en historie van ons land te ontdekken”, σχολιάζει ο Al-Hamad το toekomstplaatje.

Τα λόγια του είναι ακριβώς ίδια με αυτά που λένε οι οπαδοί του κυκλώματος στο Μπαχρέιν και το Άμπου Ντάμπι σε μια σειρά από τα τελευταία τους μεγάλα βραβεία, αλλά ο Al-Hamad έχει ένα επιπλέον troefkaart: Η Qatar Airways είναι ο επίσημος συνεργάτης της Φόρμουλα 1.

Επιφυλασσόμενες λέξεις

De marketingmachine met specialale vlucht- en hotelarrangementen draait op volle toeren. Η διαδρομή προς το Κατάρ είναι ανοιχτή για τους οπαδούς της F1. Στις προσεχείς ώρες του circuitleiding: “Οι Ευρωπαίοι έχουν μόνο ένα δίωρο για να πετάξουν και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον αγώνα στο Μονακό”.

Vanzelf gaat it niet. Το Lusail είναι από την αρχή προορισμένο για δύο άτομα: Το MotoGP είναι μια μεγάλη κατηγορία, αλλά η Formule 1 είναι πιο θλιβερή και εξαιρετικά μεγάλη. Τόσο μέσα όσο και έξω από την πίστα.

“Έχουμε κάνει πολλά για να εκσυγχρονίσουμε την πίστα μας και είμαστε πολύ προσεκτικοί για να τονώσουμε τον κόσμο”, είπε ο Abdulrahman bin Abdullatif al-Mannai από την εθνική ομοσπονδία αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. “Οι υποδομές είναι εκσυγχρονισμένες. Όλα είναι ένα βήμα καλύτερα, πιο αδιαφανή και πιο εύθραυστα. Όλα είναι τελευταίας τεχνολογίας”.

Motorsporthistorie

“De baan hebben we grotendeels intact gelaten. Die was al mooi genoeg en er ligt hier veel motorsporthistorie. Die koesteren we. Het is geen metamorfose, maar wel wel een grootscheepse renovatie.”

“Το 2021 έχουμε καταλάβει ότι ένας αγώνας της F1 θα είναι σημαντικός εδώ. Μεσάνυχτα από τότε έχουμε καταλάβει τι είναι καλύτερο”, δήλωσε ο υπεύθυνος της ομοσπονδίας του Κατάρ. Τίποτα δεν ξεπεράστηκε στην εποχή μας. Ένα σχέδιο για την απομάκρυνση και την ενίσχυση της διάσπασης των αγροτών ήταν απλώς η αρχή.

“Το ιατρικό κέντρο είναι εκσυγχρονισμένο, οι θάλαμοι είναι ανακαινισμένοι. Η ζώνη των φιλάθλων είναι μεγαλύτερη, οι ζώνες VIP και οι θέσεις για τους marshals έχουν αναβαθμιστεί. Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά στο στόχο. Θέλουμε να σας πούμε ότι το Κατάρ είναι ο τέλειος προορισμός για αθλητικές διοργανώσεις υψηλού κύρους. Η φήμη μας, εκεί θα μας βοηθήσει”.

Kille sfeer

Pal voor de start van het grand prix-weekend is op die grote woorden nog wel het nodige af te dingen. Η θερμοκρασία στο Lusail International Circuit (LIC) είναι πολύ υψηλή και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Η περιοχή του κυκλώματος είναι μια ερημική περιοχή και έχει πολύ λίγη θέα.

Op en rond het circuit wemelt het nog van de bouwketen, hekken en afzetlinten.

Werknemers leggen de laatste hand aan betonnen constructies en fonkelnieuwe tribunes. In de verzengende hitte wordt een dag voor de eerste persconferentie nog stevig gebuffeld, gepuft en gesteund. Αυτή είναι η τελευταία μέρα και το κλειδί είναι κλειστό. Τελευταία στιγμή πρέπει να υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές.

Nergens krijg je het gevoel dat here in Lusail iets groots staat te gebeuren, maar dat beeld zal de komende dages kantelen. Το Κατάρ αποκλείει το WK-ontknoping door de ongekende dominantie van de tandem Max Verstappen-Red Bull Racing in de schoot geworpen. Αυτό είναι ένα υπέροχο δώρο. Η αποθέωση εγγυάται στο Κατάρ σε μια ομάδα μια μοναδική θέση στην αθλητική ιστορία.

Mond gesnoerd

Verstappen zet Qatar indirect op de kaart, zoals Argentinië dat in 2022 deed.

Het WK voetbal heeft volgens circuitdirecteur Al-Hamad critici de mond gesnoerd. “Iedereen heeft gezien hoe goed we dat toernooi hebben georganiseerd. Όλα τα πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι εκτός κόσμου. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το έντυπο 1 και να το ξεπεράσουμε. Θεωρούμε το grand prix εδώ ως έναν ετήσιο τελικό του WK. Και επίσης, αυτό θα μας κάνει να βγούμε έξω από την πόρτα”.