Ως δώρο από τον ουρανό της Formula 1, υπάρχει ξαφνικά ο Bearman: “Μπορείς να μυρίσεις το ταλέντο του

WeLoveSports.gr

  • Bas de Wit

    συντάκτης WeLoveSports.gr

  • Bas de Wit

    συντάκτης WeLoveSports.gr

Ξαφνικά, ένα δεκαοκτάχρονο αγόρι από το Έσσεξ έπεσε από τον ουρανό σαν δώρο. Μετά από ένα αρκετά σκοτεινό ξεκίνημα της σεζόν, με την αναταραχή γύρω από τον επικεφαλής της ομάδας της Red Bull, Christian Horner, και την προσδοκία μιας ακόμη σεζόν “Max Verstappen και οι υπόλοιποι”, ο Oliver Bearman αποδείχθηκε η φωτεινή κηλίδα που χρειαζόταν η Formula 1.

Ο Bearman διορίστηκε από τη Ferrari λίγο πριν από την τρίτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών για να αντικαταστήσει τον Carlos Sainz (σκωληκοειδίτιδα) και θα οδηγήσει ένα γκραν πρι στη Σαουδική Αραβία σήμερα το απόγευμα ως ο τρίτος νεότερος οδηγός όλων των εποχών. Μόνο ο Verstappen και ο Lance Stroll ήταν νεότεροι όταν έκαναν το ντεμπούτο τους.

Οι λάτρεις της F1, που λαχταρούν θετικά νέα και φρέσκο αίμα, αγκάλιασαν αμέσως τον Bearman. Ο 11ος χρόνος του στις κατατακτήριες δοκιμές – ο ίδιος ο Bearman είπε “συγγνώμη” γι’ αυτό από τον ασύρματο του συμβουλίου – προκάλεσε σεβασμό.

Επίσης με τον Frits van Amersfoort, του οποίου η καρδιά έκανε ένα άλμα όταν άκουσε ότι ο Bearman θα οδηγούσε στην Τζέντα. Ο van Amersfoort συνεργάστηκε με τον Άγγλο για ένα χρόνο, όταν οδηγούσε για την ομάδα του στη Formula 4 Van Amersfoort Racing.

Ο Bearman ήταν τότε ένα πολύ νεαρό ταλέντο, που είχε ήδη τραβήξει την προσοχή κορυφαίων ομάδων στα καρτ. “Στην αρχή δεν ξέραμε ακριβώς πόσο καλός ήταν, αλλά αυτό έγινε σύντομα σαφές”, λέει ο Van Amersfoort.

“Τον είχαμε να αγωνίζεται σε 13 Σαββατοκύριακα, στη γερμανική και την ιταλική σεζόν της F4. Στη συνέχεια, οδηγείς τρεις αγώνες σε ένα Σαββατοκύριακο. Ήταν ο καλύτερος σε δεκαεπτά αγώνες και κέρδισε και τις δύο διοργανώσεις. Αυτό είναι ένα νταμπλ που εντυπωσιάζει πολύ στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού”.

Φυσικό ταλέντο

Το γεγονός ότι ο Bearman κάνει το ντεμπούτο του στη Formula 1 τόσο νέος σήμερα είναι εξαιρετικό. Οι περισσότερες αγωνιστικές ομάδες, σίγουρα συμπεριλαμβανομένης της Ferrari, όταν ένας οδηγός εγκαταλείπει, επιλέγουν έναν έμπειρο αναπληρωματικό που μπορεί να κάνει τη δουλειά με σιγουριά.

Αλλά ο Bearman, εξηγεί ο Van Amersfoort, είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο. “Οι αγώνες είναι σε κάθε ίνα του ‘Ollie’. Μπορείς να το μυρίσεις αυτό από αυτόν. Όπως και ο Verstappen, είναι ένα καθαρό ταλέντο, τύποι σαν κι αυτόν ξέρουν φυσικά πώς να οδηγούν σκληρά”.

Ο Van Amersfoort εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό, το ταλέντο να οδηγείς σκληρά: “Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για αθλητισμό: είναι μια ευελιξία, στην οποία κάποιος σαν τον Ollie είναι καλύτερος από τον μέσο άνθρωπο από μικρή ηλικία. Είναι σαν την αίσθηση της μπάλας σε έναν νεαρό κορυφαίο τενίστα”.

“Ως οδηγός, το θέμα είναι να είσαι γρήγορος στα ταχύτερα σημεία μιας πίστας. Σε μια πιο αργή στροφή μπορείς να εξασκηθείς. Αλλά το να εκτοξεύεις μια γρήγορη στροφή με μεγάλη ταχύτητα, αυτό πρέπει να είναι μέσα σου. Δύσκολα μπορείς να το διδάξεις αυτό”.

Ο Van Amersfoort έπρεπε να επιβραδύνει τον Bearman, λέει. “Υπάρχουν οδηγοί που πρέπει να κάνεις πιο γρήγορους και οδηγοί που μερικές φορές πρέπει να κάνεις πιο αργούς. Ο Όλι ανήκε σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, όπως και άλλα κορυφαία ταλέντα όπως ο Φερστάπεν και ο Σαρλ Λεκλέρκ”.

Ο Van Amersfoort έχασε τον Bearman μετά από ένα χρόνο στην διάσημη ομάδα εκπαίδευσης Prema, όπου ο Βρετανός ακολούθησε τα βήματα των Leclerc, Oscar Piastri και Esteban Ocon, μεταξύ άλλων. Ο Bearman μετακόμισε από το Έσσεξ στη Μόντενα της Ιταλίας και αγωνίστηκε στη Formula 3 και -σήμερα- στη Formula 2.

Μια θέση στην εκπαιδευτική ομάδα της Ferrari οδήγησε τελικά στο επικείμενο ντεμπούτο του στην F1, στην ταχύτατη και επίσης επικίνδυνη πίστα της Τζέντα. “Κάποιος σαν τον Ollie διαπρέπει ακριβώς σε τέτοιες πίστες”, γνωρίζει ο Van Amersfoort. “Η οδήγηση σε μια τόσο γρήγορη πίστα είναι σχεδόν παιχνιδιάρικη γι’ αυτόν”.

Στις 18:00, ο Bearman βρίσκεται στην 11η θέση της εκκίνησης για την ευκαιρία της ζωής του. Είναι πιθανό ότι ο Sainz, που χειρουργήθηκε χθες με επιτυχία στη σκωληκοειδίτιδα, θα είναι και πάλι εκεί στο επόμενο GP.

“Ο Ollie είναι ιδιαίτερα καλός σε μια γρήγορη πίστα με μικρά περιθώρια, όπως αυτή”, δήλωσε ο Van Amersfoort. “Αλλά το ντεμπούτο σου στην F1 είναι κάτι τεράστιο, οπότε πρέπει να δούμε πόσο ψύχραιμος είναι. Σε κάθε περίπτωση, το να δίνουμε την ευκαιρία σε νέα ταλέντα είναι πολύ καλό για αυτό το άθλημα”.