Ασιατικοί Αγώνες: Οι 19οι Ασιατικοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν στο Χανγκζού της Κίνας

Οι 19οι Ασιατικοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την τελετή λήξης στο Χανγκτσόου της Κίνας, μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες αγώνων στους οποίους συμμετείχαν 12.000 αθλητές από 45 χώρες και περιοχές.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang παρακολούθησε την τελετή λήξης στην πόλη της ανατολικής Κίνας, ενώ στην τελετή έναρξης στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Xi Jinping ήταν παρών για να κηρύξει την έναρξη των Αγώνων.

Οι Αγώνες διεξήχθησαν σχεδόν χωρίς μάσκες, όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για τους θεατές και το οργανωτικό προσωπικό, μετά από αναβολή ενός έτους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στο Χανγκτσόου της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Η φλόγα των Ασιατικών Αγώνων πρόκειται να σβήσει, αλλά το πνεύμα τους θα παραμείνει ζωντανό”, δήλωσε ο Γκάο Ζιντάν, επικεφαλής της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, στο στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου της Χανγκζού, χωρητικότητας 80.000 θέσεων.

“Σε αυτή την ήπειρο όπου οι χώρες μοιράζονται βουνά, ποτάμια και στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, ας προωθήσουμε την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ολοκλήρωση μέσω του αθλητισμού, ας διατηρήσουμε το πνεύμα των Ασιατικών Αγώνων και ας εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον”, είπε. “Μαζί, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μιας ασιατικής κοινότητας με κοινό μέλλον.

Μετάλλια κατακτήθηκαν σε 40 αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων μη ολυμπιακών αθλημάτων όπως το καμπάντι, το σεπακτακράου και το γκο.

Φωτογραφία που δείχνει Κινέζους αθλητές στην τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο Χανγκζού της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Τα ηλεκτρονικά αθλήματα έκαναν το ντεμπούτο τους ως επίσημες εκδηλώσεις στην Χανγκζού, όπου εδρεύει ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd.

Η διοργανώτρια χώρα έκανε τους “Ασιατικούς Ολυμπιακούς Αγώνες” να μοιάζουν με τα εθνικά πρωταθλήματα της Κίνας, καθώς βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των χρυσών μεταλλίων με 201, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (52) και τη Νότια Κορέα (42).

Οι Κινέζοι αθλητές κέρδισαν χρυσά και ασημένια μετάλλια σε πολλά αγωνίσματα, ενώ η Ινδία έκανε σημαντική πρόοδο, καθώς ήρθε τέταρτη με 28 χρυσά μετάλλια.

Μέλη της ιαπωνικής αποστολής ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στο Χανγκτσόου της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

“Τεχνικά, είχαμε έναν από τους πιο όμορφους Ασιατικούς Αγώνες όλων των εποχών”, δήλωσε ο Vinod Kumar Tiwari, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Κυριακή πριν από το τέλος των τελικών αγωνισμάτων.

“Είχαμε συνολικά 97 ρεκόρ Αγώνων, 26 ασιατικά ρεκόρ και 13 παγκόσμια ρεκόρ, οπότε το επίπεδο των Αγώνων ήταν πολύ, πολύ υψηλό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Ο Shigeyuki Nakarai κρατάει την ιαπωνική σημαία κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στο Hangzhou της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Shigeyuki Nakarai, του οποίου το χορευτικό όνομα είναι Shigekix, ήταν ο σημαιοφόρος της Ιαπωνίας, μία ημέρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο breaking ανδρών, γνωστό και ως breakdance, για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Παρίσι.

Η Βόρεια Κορέα, με μια αποστολή περίπου 190 αθλητών, επέστρεψε σε μια διεθνή πολυαθλητική διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τους προηγούμενους Ασιατικούς Αγώνες του 2018 στην Τζακάρτα και την Παλέμπανγκ της Ινδονησίας.

Η Βόρεια Κορέα διατήρησε τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Φωτογραφία που δείχνει καλλιτέχνες στην τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο Χανγκζού της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Τον Ιούλιο, το Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας επέτρεψε σε έως και 500 Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν στους Ασιατικούς Αγώνες χωρίς εθνικά σύμβολα, με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά οι αθλητές αυτοί τελικά δεν αγωνίστηκαν στην Χανγκζού.

Νωρίτερα την Κυριακή, η Κίνα κατέκτησε το χρυσό ομαδικό μετάλλιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση με συνολικά 868,9676 βαθμούς μετά το ελεύθερο πρόγραμμα. Η Ιαπωνία πήρε το αργυρό μετάλλιο με 831,2535 και το Καζακστάν το χάλκινο με 663,7417.

Η Ιαπωνία κατέκτησε το χρυσό στο ομαδικό κάτα καράτε των ανδρών, ενώ ο Gu Shiau-shuang από την Ταϊβάν νίκησε την Moldir Zhangbyrbay από το Καζακστάν στον τελικό του kumite των 50 κιλών των γυναικών.

Οι επόμενοι Ασιατικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο νομό Αϊτσι της Ιαπωνίας και την πρωτεύουσά της Ναγκόγια το 2026.

Καλλιτέχνες χορεύουν κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στο Χανγκτσόου της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports