Η ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να βελτιώσει την ψυχική υποστήριξη των αθλητών, ένα θέμα που έθεσαν τα τελευταία χρόνια ορισμένοι από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, όπως η γυμνάστρια Σιμόν Μπίλες και η τενίστρια Ναόμι Οσάκα.
Για τους Ασιατικούς Αγώνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Χανγκζού της Κίνας, η ΚΟΕ προσέφερε στους αθλητές την ευκαιρία να συναντήσουν έναν σύμβουλο χωρίς ραντεβού. Έχουν επίσης δημιουργήσει μια αίθουσα χαλάρωσης όπου οι αθλητές μπορούν να διαβάσουν manga και άλλα βιβλία – ορισμένα από τα οποία έχουν συστηθεί από πρώην Ολυμπιονίκες – από μια επιλογή περίπου 130 τίτλων.
Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 δείχνει αθλητές να παίζουν επιτραπέζιο παιχνίδι σε ένα δωμάτιο χαλάρωσης που στήθηκε για τους Ασιατικούς Αγώνες στο Χανγκζού της Κίνας (Η φωτογραφία προσφέρθηκε από την Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή)( WeLoveSports)
“Πηγαίνω στο δωμάτιο χαλάρωσης τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και πάντα υπάρχει κάποιος εκεί”, δήλωσε ο Hisashi Mizutori, αναπληρωτής chef de mission της ιαπωνικής αποστολής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο WeLoveSports News την Παρασκευή.
Ο πρώην ολυμπιονίκης της γυμναστικής Hisashi Mizutori, αναπληρωτής chef de mission της ιαπωνικής αποστολής για τους Ασιατικούς Αγώνες, δίνει συνέντευξη στο Hangzhou της Κίνας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)
Το σαλόνι τύπου manga café είναι το πρώτο του είδους του στην Ιαπωνία στο πλαίσιο διεθνούς πολυαθλητικής διοργάνωσης, σύμφωνα με την ΚΟΕ.
Τα δημοφιλή manga περιλαμβάνουν τα Slam Dunk, Kingdom και Demon Slayer.
“Είδα τους αδελφούς Tanigawa (τους γυμναστές Wataru και Kakeru Tanigawa) να διασκεδάζουν εκεί, καθώς και παίκτες του μπάντμιντον. Είδα επίσης έναν σκακιστή να διδάσκει έναν αθλητή πώς να παίζει σκάκι.
Η ιδέα για μια αίθουσα χαλάρωσης προήλθε από μια συζήτηση μεταξύ του Mizutori και της δύο φορές Ολυμπιονίκη του τζούντο Ayumi Tanimoto, η οποία δήλωσε ότι η YOC θα μπορούσε να βοηθήσει τους αθλητές να επιτύχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους δημιουργώντας “ένα μέρος όπου μπορούν να χαλαρώσουν”.
“Μου είπε ότι υπήρχε ανάγκη για ψυχική υποστήριξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ιδιαίτερα επειδή έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού”, δήλωσε ο Mizutori.
Κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης, “οι αθλητές είχαν ήδη αρκετό άγχος και ανησυχίες με τους αγώνες τους, αλλά επιπλέον είχαν και άλλα πράγματα να τους απασχολούν. Δεν είχαν την πολυτέλεια να κολλήσουν το COVID-19 και έπρεπε επίσης να ανησυχούν για το αν θα γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (δεδομένου ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυξανόταν απότομα εκείνη την εποχή)”.
Όσον αφορά τα οφέλη της συμβουλευτικής, ο Mizutori δήλωσε ότι περίπου το 90% των αθλητών που υποβάλλονται σε δύο συνεδρίες κατά την έναρξη της ψυχικής τους δυσφορίας παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης.
Εν τω μεταξύ, η Mizutori, μέλος της ιαπωνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, δήλωσε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ μετά την πανδημία του κοροναϊού.
“Οι αθλητές σήμερα είναι διαφορετικοί”, δήλωσε ο 43χρονος. “Οι αθλητές θέλουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο. Αθλητές από διαφορετικές χώρες τα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι πριν. Σέβονται ο ένας τον άλλον περισσότερο.
“Τα τελευταία χρόνια, ο Kohei Uchimura και ο Daiki Hashimoto έχουν κάνει καλές φιλίες με Κινέζους γυμναστές. Όταν ήμουν ενεργός, η αντιπαλότητά μας με την Κίνα ήταν τόσο έντονη. Δεν μιλούσαμε μαζί τους. Δεν τους δείχναμε τι είχαμε.
Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 δείχνει manga και άλλα βιβλία σε μια αίθουσα χαλάρωσης για τους αθλητές που στήθηκε για τους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας (Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής)( WeLoveSports)
Ο Mizutori δήλωσε ότι αυτές οι θετικές σχέσεις είναι αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα και θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και ότι είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.
Η ΚΟΕ θα προσπαθήσει να αυξήσει τις ευκαιρίες για πολιτιστικές ανταλλαγές για τους αθλητές, πρόσθεσε.