Πρώην διευθυντής επιχειρήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κρίθηκε ένοχος για νοθεία σε διαγωνισμό

Δικαστήριο του Τόκιο καταδίκασε πρώην διευθυντή επιχειρήσεων της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο σε φυλάκιση δύο ετών με τετραετή αναστολή, επειδή έπαιξε κεντρικό ρόλο στη νοθεία της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τους θερινούς αγώνες του 2021.

Ο Yasuo Mori “ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει τη χειραγώγηση των προσφορών μεταξύ των φορέων, αξιοποιώντας την επιρροή του ως στέλεχος”, δήλωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου του Τόκιο Kenji Yasunaga στην απόφαση σχετικά με τον ρόλο του Mori στη χειραγώγηση των προσφορών για συμβάσεις αξίας περίπου 43,7 δισεκατομμυρίων γιεν (301 εκατομμύρια δολάρια) για τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση Ολυμπιακών εκδηλώσεων και αγώνων.

Η υπόθεση αυτή, μαζί με ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ένας άλλος πρώην επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, έχει ρίξει σκιά στην κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2021 μετά από αναβολή ενός έτους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο Mori σχεδίασε και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στο παράνομο σχέδιο, καθοδηγούμενος από την πεποίθηση ότι οι διαγωνισμοί έπρεπε να στηθούν για να αποφευχθούν δυσμενή αποτελέσματα και να εξασφαλιστεί η επιτυχία των προβλεπόμενων φορέων.

Σημειώνοντας τα σημαντικά ποσά που εμπλέκονται, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι ενέργειες της Mori εμπόδισαν σε μεγάλο βαθμό τον θεμιτό και ελεύθερο ανταγωνισμό. Επέκρινε την αδιαφορία του για την αρχή του ανοικτού διαγωνισμού που καθιερώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τον δημόσιο χαρακτήρα της επιτροπής, θεωρώντας την προσέγγισή του “κοντόφθαλμη”.

Ο Mori είχε ήδη παραδεχθεί την ενοχή του, δηλώνοντας κατά την αρχική του ακρόαση ότι πίστευε ότι οι ενέργειές του ήταν απαραίτητες για να διασφαλιστεί η επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Μόρι, ενώ η υπεράσπισή του ζήτησε επιείκεια.

Η απόφαση αναγνώρισε ότι ο Μόρι δεν είχε διαπράξει τις πράξεις για προσωπικό όφελος, αναφέροντας: “Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το αίσθημα ευθύνης του να οδηγήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην επιτυχία” έπαιξε σε κάποιο βαθμό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση και άλλες πηγές, ο Μόρι συνωμότησε με άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Κότζι Χέμι, πρώην στελέχους του ιαπωνικού διαφημιστικού γίγαντα Dentsu Inc. για να αποφασίσουν, μεταξύ περίπου Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2018, σε ποιες εταιρείες θα ανατεθούν συμβάσεις για τον σχεδιασμό δοκιμαστικών εκδηλώσεων και την οργάνωση των ίδιων των τουρνουά.

Στην υπόθεση, έξι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Dentsu Group Inc. και της ανταγωνίστριάς της Hakuhodo Inc. καθώς και ο Μόρι και άλλες έξι έχουν κατηγορηθεί, με τον Μόρι να θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην ενορχήστρωση της χειραγώγησης των προσφορών.

Σε ένα άλλο σκάνδαλο που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Haruyuki Takahashi, πρώην στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος ήταν προηγουμένως Διευθύνων Σύμβουλος της Dentsu, κατηγορήθηκε ότι έλαβε δωροδοκίες συνολικού ύψους περίπου 198 εκατομμυρίων γιεν με αντάλλαγμα να βοηθήσει εταιρείες να επιλεγούν ως χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων ή ως παράγοντες μάρκετινγκ.