Ράγκμπι: Ο Μίτσελ θυμάται την παρ’ ολίγον αποτυχία της Ιαπωνίας

Η επομένη της προηγούμενης νύχτας έρχεται πάντα νωρίς για έναν προπονητή ράγκμπι, όταν ο αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι για τον οποίο παίρνει συνέντευξη έχει ξεκινήσει στις 9 το βράδυ.

Το πρωί της Παρασκευής, ο αμυντικός προπονητής της Ιαπωνίας Τζον Μίτσελ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Τύπο μόλις 10 ώρες μετά το σφύριγμα της δύσκολης νίκης με 28-22 επί της Σαμόα στο στάδιο της Τουλούζ.

Αν και δεν μπόρεσε να κάνει λεπτομερή ανάλυση, μπόρεσε να δώσει μια γενική εικόνα της νίκης, τι πήγε καλά και τι στραβά και πού βρίσκονται οι “Γενναίοι Άνθη” ενόψει του τελευταίου αγώνα του ομίλου με την Αργεντινή, όπου θα κριθεί ο νικητής.

Αφού προηγήθηκαν άνετα με 25-8 και με τη Σαμόα να μειώνεται με 14 παίκτες μετά από κόκκινη κάρτα για τον Μπεν Λαμ, πολλές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στα τελευταία 20 λεπτά, όταν οι Brave Blossoms φάνηκε να χαλαρώνουν την πίεση και σχεδόν επέτρεψαν στα νησιά του Ειρηνικού να αρπάξουν τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας.

Ο Rikiya Matsuda της Ιαπωνίας εκτελεί ένα γκολ με πέναλτι κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα του Rugby World Cup Pool D εναντίον της Σαμόα στο Stade de Toulouse στην Τουλούζη της Γαλλίας στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

“Στο πλαίσιο, δεν νομίζω ότι το χειριστήκαμε πολύ άσχημα, αλλά απλά δεν σκοράραμε αρκετούς πόντους εκεί που πίστευα ότι είχαμε πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Μίτσελ, προσθέτοντας ότι η Σαμόα “προσπάθησε να μας επιτεθεί γύρω από το scrum προς το τέλος και απέκτησε δυναμική”.

Αυτή η δυναμική βοηθήθηκε από το γεγονός ότι η Ιαπωνία επέλεξε να κρατήσει τον πίνακα του σκορ χάρη στην μπότα του Rikiya Matsuda, αντί να βρεθεί σε θέση να προσπαθήσει να πάρει μια τέταρτη προσπάθεια και έναν πόντο μπόνους και, το πιο σημαντικό, να διευρύνει το προβάδισμα ώστε η Σαμόα να μην έχει καμία πιθανότητα να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Ο προπονητής Τζέιμι Τζόζεφ είχε νωρίτερα υπερασπιστεί την απόφαση του αρχηγού Καζούκι Χιμένο να πάει για γκολ αντί για κόρνερ.

Ο Kazuki Himeno (2ος από κάτω) της Ιαπωνίας σκοράρει μια προσπάθεια από ένα maul κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του αγώνα του Rugby World Cup Pool D εναντίον της Σαμόα στο στάδιο της Τουλούζης, Γαλλία, 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

“Αν ο Καζούκι αισθάνθηκε ότι ήταν η σωστή απόφαση, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την απόφασή του”, δήλωσε ο Τζόζεφ αργά το βράδυ της Πέμπτης. “Στην ένταση της στιγμής, η άποψη των παικτών για την κατάσταση είναι πιο σημαντική από εκείνη των προπονητών στο θεωρείο των προπονητών.

“Είναι εύκολο να καθόμαστε εδώ και να μιλάμε για αποφάσεις. Είναι πιο δύσκολο στον αγωνιστικό χώρο, όταν βρίσκεσαι υπό την πίεση του παιχνιδιού. Προετοιμάζεις τους παίκτες σου για να πάρουν τη σωστή απόφαση υπό πίεση και να έχουν το θάρρος να πάρουν τη σωστή απόφαση. Δεν είναι πάντα εύκολο, οπότε πρέπει να αμφισβητείς τον εαυτό σου.

Αλλά στο φως της ημέρας, ο Μίτσελ φάνηκε να υπονοεί ότι ίσως η Ιαπωνία θα έπρεπε να είχε κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

“Είχαμε μερικές ευκαιρίες να σκοράρουμε, ίσως δύο ή τρεις φορές σε εκείνη την περίοδο”, είπε. “Είχαμε λοιπόν τη δυνατότητα να σκοράρουμε, αλλά δεν το κάναμε, κάτι που θα άλλαζε την απόσταση στον πίνακα των σκόρερ. Καταφέραμε όμως να σκοράρουμε με διαφορετικό τρόπο, γεγονός που μας επέτρεψε να πάρουμε το αποτέλεσμα.

Ο Ιάπωνας Lomano Lava Lemeki (κέντρο L) τρέχει με την μπάλα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα του Rugby World Cup Pool D εναντίον της Σαμόα στο στάδιο της Τουλούζης στην Τουλούζη της Γαλλίας στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Με αυτό το αποτέλεσμα, η Ιαπωνία γνωρίζει ότι με νίκη στις 8 Οκτωβρίου επί της Αργεντινής, η οποία αναμένεται να νικήσει τη Χιλή αυτό το Σαββατοκύριακο, θα περάσει στα προημιτελικά για δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

“Σήμερα σημαίνει απλώς ότι έχουμε την ευκαιρία να προκριθούμε στα προημιτελικά”, δήλωσε ο Τζόζεφ μετά το παιχνίδι. “Ήταν ένας αγώνας δοκιμασίας που έπρεπε να κερδίσουμε και αυτό κάναμε σήμερα.

Ενώ ο αμυντικός Λομάνο Λάβα Λεμέκι ανακηρύχθηκε δικαίως άνδρας του αγώνα, το συλλογικό βραβείο θα μπορούσε να πάει στην αμυντική πεντάδα της Ιαπωνίας.

Ο Pieter Labuschagne (C) σκοράρει μια προσπάθεια για την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα του Rugby World Cup Pool D εναντίον της Σαμόα στο στάδιο της Τουλούζης στην Τουλούζη, Γαλλία, στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Οι τρεις δοκιμές δεν ήταν μόνο οι προσπάθειες που σημείωσε η πίσω σειρά των Himeno, Michael Leitch και Pieter ‘Lappies’ Labuschagne, αλλά αυτοί, μαζί με τους lock Jack Cornelsen και Amato Fakatava, βοήθησαν στην εκτόνωση της φυσικής απειλής της Σαμόα.

Ο Μίτσελ ήταν γεμάτος επαίνους για τους Cornelsen και Labuschagne.

“Έχουν πολύ καλό ρυθμό εργασίας και ικανότητα επανάληψης”, δήλωσε.

“Είναι πολύ έξυπνοι, γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο τους και προβλέπουν πολύ καλά το παιχνίδι. Δεν είναι πραγματικά κυρίαρχοι στο τάκλιν, αλλά κάνουν πολλά τάκλιν και χάνουν πολύ λίγα.

Ο Leitch, εν τω μεταξύ, ήταν ο άνθρωπος της Ιαπωνίας στην επαφή μετά από ένα ασταθές ξεκίνημα στις στημένες φάσεις, και μάλιστα βοήθησε σε μία όταν ο Shota Horie ήταν στην αποβολή.

Ο Michael Leitch δείχνει ένα χαμόγελο αφού βοήθησε την Ιαπωνία να νικήσει τους αντιπάλους της ομάδας D της Σαμόα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι στο Στάδιο της Τουλούζης στη Γαλλία στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Ο πρώην αρχηγός ελπίζει ότι οι Brave Blossoms θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νίκη απέναντι σε μια ομάδα από την οποία έχασαν τον Ιούλιο ως πραγματική ώθηση αυτοπεποίθησης ενόψει της αναμέτρησης με την Πούμας.

“Υπάρχει μεγάλη πίεση στο παιχνίδι με την Αργεντινή, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για αυτούς”, δήλωσε.

“Αν κερδίσουμε, η Ιαπωνία θα μπει σε μια νέα ιστορία νικών στο εξωτερικό και θα κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό θα είναι ένα απίστευτο επίτευγμα. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στην προετοιμασία μας για την επόμενη εβδομάδα, να είμαστε συνεπείς και να παίξουμε καλά απέναντι στην Αργεντινή.